Lezing Sander van Daal ‘De Kunstschatten van de Laurentiuskerk’
Laurentiuskerk • Kerkplein 37 • Voerendaal
19.00 & 20.30 uur
Entree vrije gave • reserveren niet nodig

De Laurentiuskerk kent een eeuwenoude historie. Het kerkgebouw is in verschillende fases tot stand gekomen. De romaanse toren, het neoclassicistische schip en de neoromaanse koorpartij zijn niet meer weg te denken uit het dorpsbeeld. Als de stenen konden spreken dan zouden er verhalen loskomen over onder meer de inzegening door paus Leo IX in 1049, specifieke devoties, de strijd tussen katholieken en protestanten en de behoefte aan uitbreiding door de mijnbouw en de bevolkingsgroei daaruit voortkwam. De inventaris van de kerk is ook gedurende 9 eeuwen tot stand gekomen. Kunsthistoricus Sander van Daal neemt je mee in een digitale rondleiding langs de diverse kunstschatten die de parochie rijk is en die voor menigeen van bijzondere waarde zijn. In de presentatie worden kunstwerken behandeld die permanent in de kerk aanwezig zijn en voor de bezoeker vertrouwd zijn, maar ook kunstvoorwerpen die wellicht al tientallen jaren in kasten of op zolder worden bewaard. Hierbij kun je denken aan edelsmeed- en glasschilderkunst, beeldhouwwerk van een uit Voerendaal afkomstige beeldhouwer en ragfijn borduurwerk uit borduurateliers in de regio.

Ondanks de lange geschiedenis en de fraaie kunstvoorwerpen is de kerk geen museum, het is een gebouw waar nog steeds gevierd en herdacht wordt. Momenteel is een grootscheepse renovatie en herinrichting gaande om het kerkgebouw ook naar de toekomst toe voor die functie te behouden en het hart van Voerendaal te laten blijven. Verschillende kunstvoorwerpen, ook uit de kerk van Kunrade, krijgen hierbij een nieuwe plaats, enkele zelfs na een grondige restauratie. Laat je verrassen door de rijke historie en de achtergronden bij de kunstschatten.

De lezing wordt twee keer uitgevoerd op de aangegeven tijdstippen voor 100 gasten per keer. Aanmelden is niet nodig. De opbrengst van de vrije gift voor de entree komt ten goede aan de kunst die na de verbouwing weer in de kerk te zien zal zijn.

info@zomerfestivalvoerendaal.nl

www.zomerfestivalvoerendaal.nl

KvK 86325345